Сертификат за одржливост

Со прикажување на сината етикета на MSC на амбалажата на Möller’s, Orkla Health гордо промовира одржливи риболов практики и одговара на потрошувачите…

Со прикажување на сината етикета на MSC (Советот за поморско управување) на амбалажата на Möller’s маслото од црн дроб на бакалар, Orkla Health гордо промовира одржливи риболов практики и одговара на потрошувачите кои бараат производи кои ја поддржуваат одржливоста и грижата за животната средина.

Го одржуваме океанот здрав, капка по капка!

Што е MSC?
MSC е меѓународна, непрофитна организација која ги признава и наградува напорите за заштита на океаните и обезбедува одржливо снабдување со морска храна за иднината. Мисијата на MSC е да ја користи својата еколошка програма и програмата за сертификација на риболов да придонесе за здравјето на океаните во светот со препознавање и наградување на одржливи практики на риболов.
Дивиот арктички бакалар, од видот скреи, од кој се добива маслото за црн дроб на бакалар на Möller’s, потекнува од рибарите кои практикуваат одржлив риболов.

Што значи одржлив риболов?
Одржливиот риболов вклучува оставање на доволно количество риба во океанот (за да може да се репродуцира) и почитување на живеалиштето. Кога активностите за риболов се проценуваат независно, се земаат предвид три принципи:

  1. Одржливи резерви на риби
  2. Минимизирање на влијанието врз животната средина
  3. Ефикасно управување со риболов.

За Möller’s

Möller’s се добива од обновливи извори на дивиот арктички бакалар уловен во ладните и чисти води на регионот Лофотен и Вестерален во Норвешка.

Традиционален риболов, лов на бакалар, Норвешка пристаниште, галеби,
Mollers-SLIKA-3

Möller’s за бебиња

Möller’s Омега-3 маслото од црн дроб на бакалар се препорачува за бебиња на возраст од 6 месеци со цел во телото да се внесат есенцијалните масни киселини Омега-3 и витамините А, Д и Е.

Happy children in white shirts in the sky

Möller’s за деца

Möller’s Омега-3 маслото од црн дроб на бакалар е безбеден и се препорачува за користење кај деца со цел во телото да се внесат есенцијалните масни киселини Омега-3 и витамините А, Д и Е.

Mollers SLIKA 2

Möller’s за трудници и доилки

Оригиналното Möller’s Омега-3, масло од црн дроб на бакалар се препорачува и е безбеден за бремени жени и доилки, за да се внесат потребните есенцијални масни киселини Омега-3 и витамините Д, А и Е во телото.

Mollers SLIKA 5

Möller’s за возрасни и постари лица

Оригиналното Möller’s Омега-3 масло од црн дроб на бакалар се препорачува за возрасни и постари лица со цел во телото да се внесат есенцијалните масни киселини Омега-3 и витамините А, Д и Е.

ORKLA_bildepakke_full-14

Од 1854 година

Норвешкиот фармацевт Питер Молер, открил и за прв пат патентирал револуционерен метоод за прочистување и производство на масло од црн дроб на бакалар.

pitermoller

Историја и традиција

Во средината на 19-тиот век, норвешкиот фармацевт Питер Јоахим Молер ги постави темелите за модерно производство на масло од црн дроб од бакалар.

Scroll to Top